Hoe ontwerp je een Business intelligence Dashboard?

Een effectief en overzichtelijk Business intelligence dashboard bouwen is een proces dat van het verzamelen van requirements , het definiëren van kpi’s en het creëren van het data model afhangt, maar het is ook van belang een goed design niet te vergeten.

Know your audience.

Wat zijn de kpi’s die helpen bij het maken van een beslissing? Wie gaat het gebruiken? Welke kleuren passen bij het bedrijf? Welke informatie is nodig om de gebruiker er succesvol mee te laten werken? De plek waar het Business intelligence dashboard wordt getoond is ook belangrijk, bijvoorbeeld op een groot scherm past er meer inhoud op dan op een computerscherm.

Zorg ervoor dat voordat er een Business intelligence dashboard gemaakt wordt deze vragen zijn beantwoord. Het Business intelligence dashboard is een overzicht van de huidige staat van de data en het is hierin ook evenzeer belangrijk om het aan te passen aan de eindgebruiker.

Less is more.

Zorg ervoor dat er niet meer dan tussen de 5 en 9 visualisaties te zien zijn per dashboard. Op het moment dat er teveel visualisaties gebruikt worden is het overzicht namelijk snel kwijt en is het voor mensen te moeilijk om de relevante data te herkennen.

Om dit te voorkomen kan je de data in lagen toevoegen door het gebruik van filters en hiërarchieën. Geef de gebruiker de mogelijkheid om deze zelf toe te passen op de gewenste data. Ook kan er gekozen worden om de data te splitsen over meerdere dashboards.

In een oogopslag alles te zien.

Relevante informatie moet namelijk binnen een paar seconden na het openen van het dashboard te zien zijn. Je dashboard zou eigenlijk ook meteen de meest gevraagde punten moeten kunnen beantwoorden door er snel een blik op te werpen.

Probeer tijdens het ontwerpen er ook rekening mee te houden dat de gebruiker de meest belangrijke informatie (informatie die tijdens elke werkdag meerdere keren gebruikt moet worden) binnen een paar seconden kan bekijken.

⇒ Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op http://hoogweide.com

Meer weten over BI Rapportages? Neem contact met ons op via +31 (0)345 745 780 of via onderstaand formulier: